ЕКСКУРЗИИ В БЪЛГАРИЯ

АРАПОВСКИ МАНАСТИР - АСЕНОВГРАД - КУКЛЕНСКИ МАНАСТИР
Продължителност
1 ден

Транспорт
Автобус

Маршрут
София – Пловдив – Араповски манастир – Асеновград

Дати на отпътуване
25.11.2023 г.

Цена от: 45 лв.
Програма
Дата: 25.11.2023 г.

ПРОГРАМА:
Отпътуване от София в 7.00 от стадион Васил Левски по маршрут: София – Пловдив – Куклен. Посещение на Кукленския манастир, известен с целебния си извор "Св. Безсребърници", като се смята, че водата в аязмото е лековита и помага при здравословни проблеми на нервната система и душевни заболявания. По време на османското робство Кукленския манастир e бил закрилян от турските власти, тъй като в него се лекували семействата на османските управници. През 17 в. Кукленския манастир е важно книжовно средище, където се подготвят граматици, краснописци и преписвачи, като йеромонах Ананий, Кръстю Граматик, поп Аврам Димитриев от Карлово, даскал Евстатий, йеромонах Сидер и др.
Посещение на Араповския манастир „Света Неделя” – единственият български манастир, строен по време на османското робство сред полето. По време на Априлското въстание в манастира е пребивавала майката на Иван Вазов със своите деца. Най-оригиналната постройка в манастира е кулата – крепост, построена по инициатива на Ангел войвода – един от най-известните хайдути от този край. Тук всеки може да се помоли пред чудотворната икона на Света Богородица и да си налее от лековитата вода на свещеното аязмо, която помага при очни заболявания.
Продължаване за Асеновград – посещение на Палеонтологичния музей. Музеят е съставна част на Националния природонаучен музей при БАН. Създаден по инициатива на НПМ на основата на палеонтологичната сбирка, събирана в продължение на десетилетия от дългогодишния учител по биология в асеновградската гимназия Димитър Ковачев с помощта на негови ученици. Особено атрактивен между всички експонати е почти 4,5 метровият скелет на древния динотериум, намерен край с. Езерово. Динотериумът е представител на едни от най-големите за всички времена сухоземни бозайници. Обитавал е Родопите преди повече от 6 милиона години. Възможност за обяд. Свободно време и отпътуване за град София.


В цената е включено:
  • транспорт с комфортен автобус
  • екскурзовод по целия маршрут

В цената не е включено:
  • входни такси за посещаваните обекти
  • разходи от личен характер

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ 40 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ!